Hochtirol - Haute Route východních Alp - 03.05.09

Batoh s Tebou ve sjezdu zamává… Shodli jsme se, že víkend po Velikonocích bude optimální termín vyrazit, neboť - aspoň teoreticky - budou chaty volnější….

…což se ukázalo na první chatě jako naivita, páč když jsme se v sobotu odpoledne doplazili na Essener - Rostocker Hütte, sotva jsme mezi davem Rakušáků a Italů našli volnej plac na lavici na terase. Rezervace / nerezervace, spíme kde je místo, zatím vevnitř. Na Hochtirol vyrážejí nejmíň další dvě grupy a tak nebudem na cestě sami. V neděli stíháme za polojasna Gr. Geiger (3360 m), z vrcholu sjíždíme za mlhy a dál už postupujem m.j. za pomoci GPS. Sjezd k Johannishütte vrcholí trošku příkřejším žlábkem, kterej jedeme postupně s čím dál sevřenější řití, k základovce tamní rozměklej firn neměl daleko. Následující den už stoupání k Deffreger Haus signalizuje, že nahoře nebude úplně hezky. Kousek nad chatou začíná ledovec, viditelnost tak 20 m, navazujem se, startujem GPS a pokračujem se závěsem asi 12 Rakušáků (nejspíš zkušenejch skialpovejch harcovníků - bez úvazků, cepínů a GPS…) hore. Chybnej tracklog nás navádí v mlze na boční skalnatý žebro, ze kterýho se vracíme a po chvíli dosahujem ledovce v cca 3500 m, kousek pod Venedigerem. Vrchol si necháváme na jindy a sjíždíme o pár set metrů níž. Mraky a mlha se rozestupujou a my si užíváme fantastickej sjezd se skoro 2 km převýšením. Sníh ve vejškách pod 2000 m už moc nenese a taky díky batůžkům na zádech házíme jednu sněhodržku za druhou. Spontánní laviny kolem lítaj o sto šest, naštěstí vybíráme poměrně bezpečnou cestu do údolí k Matreier Tauernhaus, kde nejdelší etapu (27 km) slavíme kapitálním Šniclem a překvapivě lahodným točeným.

Kvetoucími loukami nad Felbertauernským tunelem stoupáme další den do sedýlka Amertaler Hoch, odkud sjíždíme kolem druhé odpoledne k super bivakovací chatce Karl Fürst Hütte, kde po zbytek dne a večera provozujem likvidaci přebytečných, přesněji řečeno veškerých poživatelných pochutin jakož i ostatních potravin. Dál kolem Granatspitz bombastickým sjezdem do údolí nad Kalsem, odkud se z parkingu přesunujem taxíkem k Lucknerhausu. Tady moje skipouť bohužel končí, protože puchejř už se ozývá intenzitou větší než snesitelnou. Kluci pokračujou na Studlhütte a ráno pak oba Lubošové dávaj Glockner a završujou tak kompletní Hochtirol. Pár dalších fotek zde, report od Pepeho aka Luboše tady.

Fuga

náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie

šedá škála pro kalibraci monitoru
(Pro správné zobrazení fotografií je zásadní dobré nastavení Vašeho monitoru. Ujistěte se, že na kalibračním obrázku rozeznáte jednotlivé odstíny šedé, případně monitor přenastavte.)